15
08/2010
0

The Great Debaters

Alapsztori: A harmincas évek Amerikájában egy fekete főiskolai vitacsapat odáig jut, hogy meccselésre hívja a Harvardot.

Húzónév: Denzel Washington, Forest Whitaker

Műfaj: életrajzi, kosztümös, dráma

Trailer itt

Amire számítottam: Az igen jó szereplőgárdából kiindulva arra, hogy ha nem veszik túl amerikaira a filmet, élvezni fogom.

A szigorúan szubjektív vélemény: Azért kicsit még amerikaibbra szabták a film történetét, mint amilyen már eleve, hiszen a valóságban nem a Harvarddal, hanem egy másik, kisebb nevű, de szintén fehér egyetemmel szemben tudott kiállni a csapat, ami akkoriban legalább akkorát ütött, mintha a Harvarddal álltak volna ki. Úgyhogy ez számomra kicsit ront az élményen, hiszen szerény csökött véleményem szerint ebben az esetben a valóság érdekesebb lehet, mint a kicsipkézés. Ezt leszámítva azonban nagyon is rendben van a film, amiben Denzel Washington nem csupán szereplőként van jelen, hanem ő maga rendezte is és ebben a minőségében pedig teljes mértékben megállja a helyét. Színészként is azt nyújtja, amit elvárhatunk tőle, sőt, talán egy kicsit rá is tesz egy lapáttal és ugyanez igaz Whitakerre is. Maga a film egyébként amolyan igazi békebeli atmoszférát kelt, leszámítva persze azt, hogy a régi Délen járunk, ahol a fekete-fehér viszony korántsem volt annyira békés és gyakran előkerül a filmben is a lincselés témaköre is. Ez a vonatkozás egyébként főleg magukban a vitákban jelentkezik (de nem csak), hiszen a főszereplők inkább a középosztálybeli, értelmiségi fekete réteg tagjai. Szóval összeségében a hibái ellenére kellemes film, aki nem ódzkodik a témától, annak nyugodtan ajánlom.

Ítélet: ez már döfi

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekrolroviden.blog.hu/api/trackback/id/tr692222761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása