20
12/2010
1

Az amerikai (The American)

Alapsztori: Egy bérgyilkos Olaszországban rejtőzködik, hogy végrehajtsa egyik megbízását.

Húzónév: George Clooney

Műfaj: thriller

Trailer itt

Amire számítottam: Az egymásnak néha igen ellentmondó kritikákat olvasva mindenképp egy vontatott filmre, ám hogy ez jó lesz nekem, avagy sem, azt nem tudtam.

A szigorúan szubjektív vélemény: Igencsak hatásosan nyit a film, azonnal felkelti az érdeklődésünket, ám aztán másképpen folytatódik: nagyszerűen filmezett, párbeszédet alig-alig alkalmazó, néha már-már csendéletszerű jelenetekkel, amelyekben találunk egy nagy adag hommage-t, nosztalgiát a műfaj európai filmjei iránt. Tény, hogy lassú, de ez nem feltétlenül jelent hátrányt, itt jól is áll a filmnek, a gondom inkább az volt, hogy a maga semlegességével, személytelenségévél, azzal, hogy igazából elég rideg szemlélődésre késztet bennünket, el is veszi az igazi súlyát a végkifejletnek, nem válik olyan epikussá vagy balladaszerűvé, amilyenné válhatott volna. Kicsit az volt az érzésem, hogy minden szakmai profizmusa ellenére Az amerikai túlságosan akar, kicsit erőlködik és bár ezzel azért nem érdemli meg a nagyon lesújtó kritikákat, de az egekbe sem tudom sajnos magasztalni. Akinek az ízlésébe vágnak viszont a fentebb említettek, az ne zárkózzon el előle, neki tetszeni fog, ebben egész biztos vagyok.

Ítélet: nézhető kategória

A mások véleménye: asanisimasa 9/10

Médiaviagra 8/10

Geekblog 5/5

Filmdroid 35%

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekrolroviden.blog.hu/api/trackback/id/tr712527455

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az amerikai 2011.01.12. 01:17:57

The American (2010) - Az alapötlet lejátszottnak tűnt, nem kaptam fel rá a fejem, aztán a film a végére egész jól megvett. Vigyázz, a többi spoileres!Bérgyilkosos sztori, George Clooney-val. Ugye, hogy ez így annyira nem hangzik nagy számnak? Aztán kez...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evanagy 2010.12.20. 10:54:27

Tegnap előtt néztem meg. Engem pont a sokszínű vélemények keltették fel az érdeklődésem, mert úgy vagyok vele ami így megosztja az embereket, az mindenképpen érdekes és nem hétköznapi dolog.

Nekem nagyon jó szórakozást nyújtott, mivel szerelmes vagyok mind Európába és mind Olaszországba, valamint imádom a szép képeket rövidfilmeket mert megmozgat bennem valamit, így ezek a dolgok ami miatt a film néhányaknak unalmas lehet, számomra csak plusz élményt adott.
A téma is nekem való volt, nem egy Bourn rejtélyszerű pörgős feszes akció, de profin kivitelezett hidegvérűség és egyszerűség mellett kikacsint az emberi vívódásra is ami értékessé is teszi az alkotást.

Nálam 8/10
süti beállítások módosítása